Nationale veiligheidsraad (vrijdag 24 april 2020)

Vandaag kwam de Nationale Veiligheidsraad (NVR) bijeen om te beslissen om de verdere coronamaatregelen. In het begin van de week was er al wat informatie gelekt. Zo zou het vanaf 4 mei toegestaan zijn om samen te komen met (vaste) 10 vrienden of familieleden. Dit bracht hoop. Zonder het te beseffen, maakte ik alvast plannen in mijn hoofd. Ik zou in het weekend naar mijn ouders kunnen gaan en misschien door de week bij één van de mijn collega's thuis kunnen werken!? Oké, rationeel wist ik wel dat het wat voorbarig was, maar sowieso ging de Nationale Veiligheidsraad (NVR) een versoepeling van de maatregelen voorstellen, toch? 

Vrijdagavond om 19u was het zover de NVR zou op dat moment hun genomen beslissing openbaar maken ... Om 19u15 keken we allebei op de klok en beseften we dat we te laat waren voor het grote nieuws. Woeps! Maar niet getreurd, hoopvol belde ik mijn papa. Hij zat - ongetwijfeld - wel tijdig voor de beeldbuis en zou mij in geuren en kleuren alles over de nieuwe maatregelen kunnen vertellen. Zijn wijze woorden: "De raad heeft nog niets beslist". Deadline, niet gehaald! Was dit een slecht teken? Zou er toch geen versoepeling komen? Het was (weer) wachten. Pffff ... Ze zouden ten vroegste om 21u communiceren. Tijd genoeg dus om nog even een wandeling te gaan maken en ons in de zetel te installeren voor de thuisfinale - door de coronamaatregelen enkele maanden vroeger dan voorzien.

Na de thuisfinale was er nog steeds geen beslissing door de NVR. Pfffff, al dat wachten ... Dan duiken we maar even in de wereld van VAIANA! De vrolijke liedjes, de dapperheid van het hoofdpersonage, de humoristische opmerkingen van Maui en de domme acties van de kip HEI HEI brachten me wat verlichting en vrolijkheid. Bij de aftiteling van de film overviel me echter een heel onzeker gevoel. Nu zal de NVR toch al een beslissing genomen hebben, toch? Het laat avond journaal om 23u bracht verlossing. De Nationale Veiligheidsraad (NVR) stelde hun exitstrategie voor. De bedoeling van deze strategie is het openbare leven langzaamaan aanzwengelen zonder een nieuwe golf van het coronavirus uit te lokken. 

Een overzicht:

  • De regels van social distancing blijven erg belangrijk. Ook de handen regelmatig wassen, in de elleboog niezen en wegwerpdoekjes gebruiken blijven een must.
  • Elke burger zal minstens één mondmasker ontvangen. Het gebruik van een mondmasker wordt vanaf 4 mei verplicht op het openbaar vervoer en in stations, voor reizigers vanaf 12 jaar. De NVR raadt het gebruik van een mondmasker ook aan wanneer men zich in de openbare ruimte of op het werk bevindt en de fysieke afstand niet kan worden gegarandeerd.
  • Tijdens de afbouw van de maatregelen wordt aangeraden je met eigen vervoer te verplaatsen en de spitsuren te vermijden, om de belasting van het openbaar vervoer zo minimaal mogelijk te houden. 
De afbouw van de maatregelen verloopt in verschillende fases. Telkens volgt een evaluatie, alvorens naar een volgende fase overgegaan kan worden. Hierbij wordt rekening gehouden met de verspreiding van het virus, het aantal hospitalisaties en de druk op de afdelingen intensieve zorgen. Een week vooraf wordt bevestigd of er naar een andere fase kan overgegaan worden. De maatregelen die niet expliciet afgeschaft worden, blijven van kracht. 

FASE 1A - VANAF 4 MEI
  • Industrie en B2B-bedrijven mogen geleidelijk herstarten. Stoffen- en naaiwinkels
    mogen eveneens de deuren openen.
  • Telewerk blijft de norm. 
  • In de gezondheidszorg volgt een geleidelijke uitbreiding van de dienstverlening.
  • Sporten in de buitenlucht en zonder contact is opnieuw toegelaten met maximaal 2 personen.
  • Samenscholingen en afspraken met vrienden blijven verboden.
FASE 1B - VANAF 11 MEI

  • Alle handelszaken mogen weer de deuren openen, maar wel onder strikte voorwaarden.
FASE 2 - 18 MEI
  • De heropening van musea wordt overwogen.
  • De mogelijkheid van bijeenkomsten thuis wordt bestudeerd.
  • Huwelijken en begrafenissen kunnen, na evaluatie, in iets grotere gezelschappen plaatsvinden.
  • Fysieke en sportieve activiteiten buiten kunnen worden uitgebreid naar meer dan 2 personen, na evaluatie.
  • Men zal bekijken onder welke voorwaarden kappers kunnen openen.
  • Eendagsexcursies (inclusief tweede verblijven) in het binnenland kunnen overwogen worden.
Onderwijs
  • De lagere en middelbare scholen heropenen pas op 18 mei. Er komt wel een pilootfase vanaf 15 mei. De lessen worden hervat in drie leerjaren in het lager en in het middelbaar onderwijs. De voorrang wordt gegeven aan de afstudeerjaren, het eerste en tweede leerjaar in de lagere school en praktijkgerichte opleidingen.
  • Kleuterscholen blijven dicht.
  • Scholen blijven ook verantwoordelijk voor de opvang van kinderen.
  • Alle leerlingen ouder dan 12 jaar en het personeel moeten verplicht een mondmasker of andere neus- en mondbescherming dragen, en de nodige handhygiëne hanteren, bijvoorbeeld bij het binnenkomen en verlaten van de school en de speelplaats.
  • In elke klas mogen slechts 10 leerlingen aanwezig zijn en er moet een minimum van 4 vierkante meter per leerling voorzien worden. 
FASE 3 - VANAF 8 JUNI
  • Restaurants kunnen ten vroegste vanaf 8 juni geleidelijk heropend worden na een positieve evaluatie. Later moet de heropening van cafés en bars geëvalueerd worden.
  • Over jeugdbewegingskampen en zomerstages valt eind mei een beslissing. Meerdaagse reizen binnen en buiten België worden bestudeerd, net als de heropening van toeristische attracties en kleinere openluchtevenementen.
  • Festivals en massa-evenementen zijn tot en met 31 augustus verboden.
  • De beslissing omtrent sportcompetities wordt uitgesteld.
CONTACT TRACING
  • De testcapaciteit in ons land zal tegen 4 mei opgeschaald worden tot 25.000 per dag. Het aantal tests kan nog opgetrokken worden tot 45.000 per dag.
  • Het doel is een test te kunnen afnemen bij iedereen die symptomen heeft, mensen die via hun beroep in contact kunnen komen met besmette personen en mensen die in contact kwamen met iemand met het coronavirus.
De nieuwslezeres eindigt het nieuws met de woorden; 'Ik hoop dat deze maatregelen je wat hoop kunnen geven'. Hoop? Is dit het gevoel dat deze maatregelen bij mij oproepen? Ik krijg het moeilijk ... Ik voelde me niet hoopvol, ofwel? Ik voelde aan de ene kant neutraal en machteloos, maar aan de andere kant ook heel emotioneel. Ik kon - en dit gebeurt niet vaak -  niet goed benoemen welk gevoel ik had. Angst? Omdat de maatregelen nog zo lang zullen duren? De kans op besmetting groter wordt? De kans bestaat dat oma deze verschrikkelijke ziekte zal krijgen en ze in eenzaamheid zal moeten sterven? Boosheid? Door de machteloosheid van dit virus? De oneerlijkheid? Verdriet? Omdat ik mijn ouders, oma, vriendinnen, collega's ... mis en hun nog steeds niet mag zien? Hoop? Omdat de NVR de maatregelen durft af te bouwen en er dus licht aan het einde van de tunnel komt? Frustratie? Omdat ik écht niet meer thuis wil zitten en het grondig beu ben? Omdat ik dringend nood heb aan een badmintonveld en competitieve tegenstanders? ... 

Zoveel emoties en zo weinig aan te doen. Deze coronacrisis is een grote levensles in acceptatie en geduld, pffff ...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Vuilnisdag (dinsdag 24 maart 2020)

Kleine wasjes, grote wasjes (donderdag 30 april 2020)

Gezond leven (maandag 13 april 2020)